Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Kurczak z cieciorką i pikantnym curry

Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki, 4 filety z kurczaka, 35 dag marchwi, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 200 ml bulionu warzywnego, 8 gałązek natki pietruszki, 15 dag jogurtu, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, oliwa, olej sezamowy, kawałek (ok. 3 cm) imbiru, 1 łyżeczka curry, 3/4 łyżeczki kminku, kardamon, cukier, sól, pieprz.

Reklama

1. Imbir obierz i bardzo drobno posiekaj. 2 łyżki oleju sezamowego wymieszaj z 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kminku, szczyptą kardamonu, połową curry oraz z imbirem. Mieszanką posmaruj umyte filety. Przy kryj je folią i schowaj do lodówki.

2. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Marchewki obierz, opłucz, potnij w plasterki. Pomidory umyj, wytrzyj. Rozetnij na ćwiartki, usuń środki z pestkami, a resztę pokrój w kostkę. Cieciorkę przesyp na durszlak, przepłucz wodą i pozostaw, by dokładnie ociekła.

3. W rondlu rozgrzej łyżkę oliwy i łyżkę oleju sezamowego. Zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj marchew i chwilę smaż razem. Dołóż pomidory. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, resztą kminku i curry. Wlej bulion, wsyp cieciorkę. Doprowadź do wrzenia. Rondel przykryj, zmniejsz pod nim płomień i duś ok. 10 min.

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Usmaż na niej marynowane filety kurczaka (po 6 min z każdej strony). Jogurt połącz z mąką, dodaj do potrawki. Wymieszaj, wsyp posiekaną natkę. Mięso pokrój, ułóż na curry.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, olej, 2 łyżki sosu sojowego, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, 1 średnia cukinia, zioła, 2 marchewki, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.