Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Kurczak z brzoskwinią

Składniki: 1 kg filetu z kurczaka, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, olej, 2 ząbki czosnku, cebula, kilka gałązek ziół, 1 cukinia, po strąku czerwonej i żółtej papryki, 1/2 puszki brzoskwiń, sól, pieprz

1. Mięso oczyść, op łucz, osusz, a następnie pokrój w plasterki. Ułóż w misce, skrop oliwą i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj obrany i pokrojony czosnek oraz pozbawioną łupin i poszatkowaną cebulę.

Reklama

2. Umyj i osusz kilka gałązek ziół, poobrywaj listki. Wrzuć je do naczynia z mięsem. Możesz też użyć mieszanki suszonych ziół. Na koniec całość oprósz solą i pieprzem, przemieszaj. Odstaw na 2-3 godziny.

3. Cukinię oczyść, opłucz, odetnij końcówki. Pokrój ją ukośnie w plasterki. Papryki opłucz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na nieduże kawałki. Brzoskwinie osącz (kilka łyżek zalewy pozostaw).

4. Na patelni grillowej rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć mięso, smaż po 5 min z każdej strony. Zdejmij z patelni. Włóż warzywa i brzoskwinie. Smaż, obracając, po kilka minut. Wlej kilka łyżek zalewy. Włóż mięso. Ogrzewaj razem kilka minut. Dopraw solą.

6 porcji, czas ok. 35 min; porcja – 320 kcal, cena 4 zł.

Dobra rada . Przesmażone mięso z warzywami możesz odgrzać w piekarniku.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.