Reklama
  • Czwartek, 16 października 2014 (14:00)

    Kurczak w ziemniaczanej panierce

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, op. przyprawy do kurczaka, 6 średnich ziemniaków, duża marchewka, 2 łyżki przyprawy do ziemniaków, 3 łyżki mąki pszennej, pęczek świeżego koperku, 2 jajka, sól, olej.

1. Filety z kurczaka umyj, osusz, potnij na cienkie kotlety. Posyp je przyprawą do kurczaka, odstaw na godzinę, aby mięso przeszło smakiem przypraw.

2. Obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce jarzynowej o cienkich oczkach. Lekko odciśnij masę. Tak samo zetrzyj marchewkę. Oba składniki przełóż do miseczki. Koperek opłucz, osącz, drobniutko posiekaj, wsyp do ziemniaków. Wbij jajka, wsyp przyprawę do ziemniaków, mąkę. Wymieszaj. Panierkę przypraw lekko solą.

Reklama

3. Obtaczaj kotlety z obu stron. Smaż na gorącym tłuszczu, aby na powierzchni kotletów utworzyła się złocista chrupiąca skórka. Podaj z pieczywem lub ryżem i sałatką.

Przepis przysłała Iwona Zalepińska z Wudzyna

Bella Relaks
Więcej na temat:kurczak | O.N.A. | przepis | ona | kurczaki

Zobacz również

  • 1 mała cebula, 1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki, 3 łyżki oleju, 20 dag ryżu, 180 ml bulionu warzywnego, 1/2 pęczka oregano, 1/2 pęczka majeranku, 1/2 pęczka szczypiorku, 4 pojedyncze... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.