Reklama
  • Poniedziałek, 25 listopada 2013 (10:00)

    Kurczak w sosie pomidorowo-oliwkowym

Składniki: 50 dag piersi z kurczaka, 1 kg pomidorów, słoiczek oliwek, świeża bazylia, oregano, pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz, suszona bazylia i zioła prowansalskie, olej, czosnek, cebula.

Mięso umyj, osusz, pokrój w małe paseczki. Przełóż do miseczki. Oprósz solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi. Odstaw naczynie w chłodne miejsce na pół godziny, aby mięso przeszło smakiem przypraw.

Reklama

Obierz i pokrój pomidory. Rozgrzej olej, podsmaż cebulę. Dodaj pomidory i duś, aż powstanie sos. Przypraw czosnkiem, solą, pieprzem. Wrzuć pokrojone oliwki, świeże zioła oraz posiekaną natkę i całość duś chwilę.

Patelnię grillową posmaruj olejem i opiecz mięso. Podaj je z makaronem oraz gorącym sosem pomidorowym. Zamiast mięsa z kurczaka możesz użyć piersi indyka lub schabu.

Anna Okulicz z Bydgoszczy

Porcje 5. Przygotowanie 40 min. Cena 2,10 zł. Kalorie 204 kcal.

Takie jest życie
Więcej na temat:kurczak | kurczaki | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • 6 podudzi kurczaka, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki rozmarynu, 2 łyżki oleju, 50 dag pomidorów bez skórki (w kawałkach), 10 dag ryżu, 1 puszka (ok. 240 ml) ananasa w plasterkach, curry. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.