Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Kurczak w porach

Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka.

czas ok. 70 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł

Reklama

1 Mięso kurczaka umyj starannie, oczyść, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Posyp z jednej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i igiełkami rozmarynu.

2 W szerokim rondlu rozgrzej klarowane masło. Ułóż kawałki kurczaka (doprawioną stroną do dołu). Tymi samymi przyprawami oprósz wierzchnią stronę udek lub pałek.

3 Por oczyść starannie, pokrój w krążki. Paprykę pozbaw nasion, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Warzywa dodaj do kurczaka, podlej wodą tak, by mięso było w połowie zakryte.

4 Duś pod przykryciem, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości (45-50 min). W razie potrzeby dolej wody i raz jeszcze dopraw gotowe danie. Kurczaka podawaj z duszonymi warzywami i np. z ryżem.

Sandra Siebert, Luboń, chemik

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag piersi kurczaka, olej, 1 łyżka musztardy, 300 ml bulionu drobiowego, 1 mały por, 1/2 puszka brzoskwiń , 1/2 czerwonej papryki, 2 łyżki słodkiej śmietanki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.