Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kurczak w porach

Składniki: 1,5 kg pałek lub podudzi kurczaka, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, 1 duży por, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, sól, rozmaryn, ostra papryka.

czas ok. 70 min; porcja – 260 kcal, cena 2,20 zł

Reklama

1 Mięso kurczaka umyj starannie, oczyść, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Posyp z jednej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i igiełkami rozmarynu.

2 W szerokim rondlu rozgrzej klarowane masło. Ułóż kawałki kurczaka (doprawioną stroną do dołu). Tymi samymi przyprawami oprósz wierzchnią stronę udek lub pałek.

3 Por oczyść starannie, pokrój w krążki. Paprykę pozbaw nasion, miąższ pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Warzywa dodaj do kurczaka, podlej wodą tak, by mięso było w połowie zakryte.

4 Duś pod przykryciem, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości (45-50 min). W razie potrzeby dolej wody i raz jeszcze dopraw gotowe danie. Kurczaka podawaj z duszonymi warzywami i np. z ryżem.

Sandra Siebert, Luboń, chemik

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.