Reklama
  • Środa, 24 kwietnia 2013 (15:53)

    Kurczak w pomidorach

Składniki na 4 porcje : 40 dag pieczonego mięsa z kurczaka, 20 dag zielonej fasolki szparagowej (z puszki), 1 szkl. białego wina, 2 dymki, 8 pomidorków koktajlowych, 1/2 szkl. śmietany, 30 proc., 2 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżki masła lkilka gałązek świeżego majeranku, sól, pieprz

Sposób przygotowania

1.Mięso kurczaka pokrój w szerokie paski. Lekko zrumień je na maśle. Fasolkę osącz, dodaj do mięsa. Zalej winem i poczekaj, aż całość zawrze. Dymki oczyść, pokrój na kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory podziel na ćwiartki

Reklama

2.Przygotowane składniki dodaj do mięsa i fasolki w garnku. Dolej trochę wody i śmietanę. Ponownie zagotuj.

3.Gulasz przypraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami albo makaronem. Udekoruj majerankiem.

Aksamitny sos

Śmietanę najpierw wymieszaj z odrobiną gorącego wywaru, a potem dolej do gulaszu. W sosie nie będzie grudek!

Wersja dietetyczna

Nie obsmażaj mięsa na maśle. Zrezygnuj też z wina oraz śmietany. Składniki potrawy duś w lekkim bulionie jarzynowym. Gotowy gulasz wymieszaj z jogurtem i już go nie gotuj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kurczak | Nie | gulasz | kurczaki

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 filety z kurczaka ● 300 g bakłażana ● tymianek ● 135 g serka śmietankowego ● średni pomidor ● łyżka octu ● szczypta cukru ● 4 łyżki oleju ● sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.