-
Poniedziałek, 23 stycznia 2017 (11:00)
Kurczak w piwie
Składniki dla 6 osób: Tuszka kurczaka • 1/2 l piwa • słodka i ostra papryka w proszku • 2 łyżki oleju • czosnek granulowany • zioła prowansalskie • 1/2 szklanki rodzynek • 1/2 szklanki suszonej żurawiny • 10 suszonych moreli • łyżka masła • cebula • sól • pieprz.
1 Wymieszaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę, czosnek granulowany, szczyptę ziół prowansalskich i olej. Kurczaka umyj, osusz i posmaruj marynatą. Odstaw na całą noc. Butelkę piwa umyj, odklej etykietę i odlej 1/2 piwa do szklanki. Nabij kurczaka na butelkę i postaw stabilnie w brytfance. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180°C.
2 Podczas pieczenia kilka razy oblej kurczaka resztą piwa. Rozgrzej masło, podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, żurawinę i posiekane morele. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Duś pod przykryciem.
3 Upieczonego kurczaka zdejmij z butelki, wypełnij farszem i zapiekaj jeszcze 15 minut.
CZAS: około 2 godzin

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 pęczek białych szparagów, 4 filety z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, sok wyciśnięty z cytryny, 4 łyżki masła, mąka, oliwa, 100 ml białego wina, sól, pieprz, cukier. więcej
Twój komentarz może być pierwszy