Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (10:00)

    Kurczak w panierce z nasion

Składniki: 2 duże piersi kurczaka, ok. 35 dag jogurtu greckiego, 2 łyżki ziół prowansalskich, łyżeczka bazylii, 8-10 dag mieszanki ziaren (np. siemienia lnianego, nasion dyni, sezamu, słonecznika), łyżeczka przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Kurczaka oczyść z błonek, opłucz, dokładnie osusz, pokrój w dość dużą kostkę.

2. Jogurt połącz z ziołami prowansalskimi, bazylią i przyprawą do kurczaka. Odrobinę posól, dopraw pieprzem. Wsyp połowę mieszanki ziaren. Do tej marynaty włóż kurczaka. Starannie wymieszaj. Odstaw na godzinę (nie do lodówki).

3. Zamarynowane mięso ułóż pojedynczą warstwą w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posyp pozostałymi ziarnami. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-35 min w 200ºC. Pasuje do nich ryż abo kuskus.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.