Reklama
  • Piątek, 13 sierpnia 2010 (16:13)

    Kurczak w migdałach - w pół godziny

Z sosem grzybowym.

Zdjęcie

Kurczak w migdałach /Smacznego
Kurczak w migdałach
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 dag suszonych prawdziwków,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 200 ml mleka,
- 40 dag piersi kurczaka,
- 4 białka,
- sól, pieprz,
- 4 łyżeczki mąki,
- 8 dag płatków migdałów

Przygotowanie:

Prawdziwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie (ok. 30 minut). Mięso umyć, osuszyć, podzielić na 4 równe porcje. Do głębokiego talerza wlać białka, roztrzepać z solą i pieprzem. Porcje kurczaka panierować kolejno w mące, białkach i płatkach migdałów (kotlety nabiorą ciekawego smaku, jeśli do panierowania użyjemy razowej mąki).
Teflonową patelnię posmarować olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Na rozgrzany tłuszcz włożyć kurczaka, obsmażyć na złoto z obu stron. Przełożyć do żaroodpornej formy, wstawić na 15 minut do ciepłego piekarnika (150 st. C), aby "doszedł". Przygotować sos: mąkę ziemniaczaną rozprowadzić niewielką ilością wody, w której moczyły się grzyby. Prawdziwki osączyć, pokroić. Zalać mlekiem, zagotować, zagęścić rozrobioną mąką. Doprawić solą i pieprzem. Porcje kurczaka polać sosem. Podawać z makaronem i gotowanymi brokułami.
Jedna porcja zawiera: ok. 400 kcal
Czas przygotowania: ok. 30 minut

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 sprawiony kurczak (ok. 1,3 kg), sól, pieprz, 1/2 cytryny, 1/2 limonki, 1 cała główka + 2 ząbki czosnku, 2-3 gałązki rozmarynu, 2-3 gałązki szałwii, 2-3 gałązki oregano, 2-3 gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.