Reklama
  • Piątek, 7 lutego 2014 (08:05)

    Kurczak w lekkim sosie winnym

●2-3 kawałki ugotowanego lub upieczonego mięsa z kurczaka (dowolne kawałki, piersi, nóżki, skrzydełka itp.) ●2 szkl. bulionu ●sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku ●cebula ●2/3 szkl. czerwonego wytrawnego wina ●olej.

Cebulę siekam, na następnie obsmażam ją na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni (aż się zeszkli). Oprószam ją następnie szczyptą soli oraz słodką i ostrą papryką. Mieszam.

Reklama

Następnie kładę na patelni kawałki kurczaka. Zalewam je bulionem (najlepiej prostym, drobiowym; czasami używam także czystego bulionu warzywnego). Duszę parę minut. Podduszone mięso podlewam czerwonym winem, lekko mieszam i trzymam na niedużym ogniu, aż płyn się nieco zredukuje.

Tak przygotowane mięso podaję od razu – najczęściej z ziemniakami lub kopytkami, które – wraz z mięsem – polewam przygotowanym sosem winnym.

Czasami do sosu dodaję łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobionej wodą. Energicznie mieszam sos, aż zgęstnieje. Sos zagęszczony mąką ziemniaczaną jest aksamitny i przejrzysty, nie ma mącznego posmaku.

Magdalena Mętrak z firmy organi-zującej domowe przyjęcia

Świat kobiety
Więcej na temat:kurczak | Tak | cebula | kurczaki | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 2 duże pojedyncze filety z kurczaka, 1 mały świeży ananas, 1 ząbek czosnku, 60 ml oleju, 2 łyżki octu balsamicznego, 3-4 łyżki płynnego miodu albo syropu klonowego, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.