Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Kurczak w kapuście

Składniki: 1 średni kurczak (1,2 kg), 7 dag masła, 1 cebula, ocet, 4 łyżki miodu, 1 główka czerwonej kapusty, 5 dag żurawiny, 100 ml mleka, 150 ml soku jabłkowego, 1 jabłko, 25 dag mąki, 1 dag drożdży, 50 dag ugotowanych ziemniaków, sól, po 2 jajka i żółtka, pieprz, 100 ml mleka, sól, pieprz.

1 Tuszkę kurczaka opłucz, osusz, podziel na porcje. Natrzyj solą i pieprzem. Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pokrojone w płatki 5 dag masła, wlej 100 ml wody. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika. Piecz 90 min w 180 st.

2 Cebulę obierz, poszatkuj. Wrzuć na patelnię z resztą masła i miodem. Smaż, aż cebula się skarmelizuje. Dodaj posiekaną kapustę i żurawinę. Zalej sokiem jabłkowym, gotuj pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę jabłko, dopraw do smaku solą i octem.

Reklama

3 Mąkę połącz z drożdżami i szczyptą soli. Dodaj ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, 2 jajka i 2 żółtka oraz ciepłe mleko. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.

4 Z ciasta uformuj podłużny knedel, włóż go do garnka z osoloną wodą i gotuj ok. 20 min. Po wyjęciu pokrój w plastry. Upieczonego kurczaka podawaj z czerwoną kapustą i knedelkami.

czas ok. 120 min; porcja – 700 kcal, cena 4,10 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:kurczak | cebula | kurczaki

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 filety z kurczaka ● 300 g bakłażana ● tymianek ● 135 g serka śmietankowego ● średni pomidor ● łyżka octu ● szczypta cukru ● 4 łyżki oleju ● sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.