Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Kurczak w galarecie

Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki groszku, sól, natka do dekoracji

1. Marchewki oczyść, pozostaw w całości. Do garnka wlej 1,5 litra wody. Wrzuć przygotowaną marchewkę. Dodaj po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy.

Reklama

2. Gdy woda się zagotuje, dodaj umyte oraz oczyszczone mięso kurczaka. Wsyp sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (marchewki wyjmij po 20 minutach gotowania). Garnek zdejmij z ognia, ostudź.

3. Wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Powstały wywar przecedź przez sito. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody, a następnie połącz z wywarem.

4. Jedną marchewkę pokrój w plastry, drugą w kostkę. Groszek odcedź z zalewy, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie. Przygotuj nieduże miseczki.

5. Na dnie rozłóż pokrojoną w kostkę marchewkę, zalej odrobiną tężejącej galarety. Odstaw do lodówki, aby warstwa na spodzie zastygła. Resztę galarety wymieszaj z mięsem kurczaka, groszkiem i plasterkami marchewki. W razie potrzeby, dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

6. Na zastygłą masę wylej galaretę. Ponownie wstaw do lodówki. Pozostaw na noc. Dekoruj świeżą natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 12 skrzydełek, 1 kg ziemniaków, 2-3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki curry, 1 łyżka kurkumy, 2-3 łyżki miodu, sól, pieprz, mielona słodka i ostra papryka, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.