Reklama
  • Wtorek, 22 lipca 2014 (12:05)

    Kurczak w cukinii z pikantną nutą

Składniki: 70 dag piersi kurczaka, 2 cukinie, 4 pomidory, ząbek czosnku, papryczka chili, łyżka sosu sojowego, 100 ml śmietany 18-proc., łyżka oliwy, sól, pieprz, papryka słodka, mielony imbir , bazylia (świeża lub suszona)

Przygotowanie: Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oliwę rozgrzej na patelni. Włóż kurczaka, podsmaż. Dodaj czosnek, połącz.

Reklama

Cukinie umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w półplasterki. Papryczkę chili oczyść, pokrój w krążki. Razem z cukinią dodaj do kur- czaka. Wlej sos sojowy, wymieszaj. Duś do miękkości.

Pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę. Dodaj do kurczaka, przypraw, podduś. Wlej śmietanę, zmniejsz ogień, podduś. Oprósz bazylią, przypraw solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem.

Dobra rada

Proponuję przygotować obiad z bakłażanem zamiast cukinią. Bakłażana pokrój na plastry, skrop sokiem z cytryny. Po 30 minutach opłucz (nie będzie gorzki) i postępuj jak w przepisie.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:kurczak | cukinie | kurczaki | cukinia

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.