Reklama
  • Czwartek, 17 kwietnia 2014 (12:05)

    Kurczak teriyaki

Składniki na 3-4 porcje: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 szklanka wody, ¼ szklanki sosu sojowego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, ¼ łyżeczki czosnku w proszku, 1 i ½ łyżki miodu, 5 łyżek brązowego cukru, 2 łyżki wódki, 1 duża czerwona cebula, olej do smażenia, 2 łyżki białego sezamu.

Przygotowanie:

1. Przygotuj sos teriyaki. Do małego rondelka wlej wodę, sos sojowy, dodaj imbir, czosnek, miód, cukier oraz wódkę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Uważaj by nie doprowadzić płynu do wrzenia. Wystudź.

Reklama

2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w cienkie piórka. Piersi kurczaka dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz kuchennym ręcznikiem. Wytnij błonki i rozetnij na 2 połowy. Odetnij małe fileciki – nie nadają się do tej potrawy, bo są za cienkie (możesz je przeznaczyć na inne danie lub usmażyć i zjeść oddzielnie). Mięso przełóż do miseczki, zalej przygotowanym sosem. Przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.

3. Piersi wyjmij z marynaty, osącz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Gdy będzie bardzo gorący, zmniejsz ogień, włóż piersi. Smaż 7-10 minut z każdej strony. Gdy mięso się zrumieni, wlej pozostałą marynatę i dodaj cebulę. Smaż jeszcze chwilę – cebula powinna być jędrna. Całość posyp uprażonym na suchej patelni sezamem. Danie podawaj z ryżem lub makaronem soba albo udon.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 50 minut.  Porcja: 270 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:kurczak | kurczak teriyaki | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcjI: ■ kilogram skrzydełek ■ ostra przyprawa do kurczaka; ciasto: ■ po pół szklanki mleka i mąki ■ jajko; dodatkowo: olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.