Reklama
  • Piątek, 30 listopada 2012 (12:59)

    Kurczak tandori z soczewicą

Składniki (4 porcje): 60 dag filetów z piersi kurczaka (4 pojedyncze), 1/2 opakowania przyprawy tandori (w sklepach z żywnością orientalną), 8 łyżek oleju, 50 dag pieczarek, 20 dag dymki, sól, pieprz, 750 ml bulionu drobiowego, 20 dag jogurtu naturalnego, natka pietruszki do dekoracji, 30 dag czerwonej soczewicy.

Zdjęcie

Kurczak tandori z soczewicą
Kurczak tandori z soczewicą

Przygotowanie:

Filety z kurczka umyj i osusz. Przekrój je na pół wzdłuż. Przyprawę tandori wymieszaj z 4 łyżkami oleju. Polej kurczaka, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

Pieczarki oczyść i poprzekrawaj na połowy. Obierz dymki i pokrój je w cienkie plasterki. Podsmaż razem przez 10 min. na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni.

Reklama

Na tym samym oleju podsmaż przez 2 min. zamarynowanego kurczaka. Cały czas mieszaj. Oprósz mięso solą i pieprzem, podlej bulionem. Dodaj soczewicę i pieczarki z dymką. Duś ok. 10 min.

Przypraw do smaku solą i pieprzem i nałóż na talerz, każdą porcję udekoruj natką i klek sem z jogurtu.

Czas przygotowania: 40 minut. 750 kcal/1 porcja.

Koszt: do 26 zł.

Zobacz również

  • Delikatne kotleciki drobiowe z cukinią

    Składniki: podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, mała młoda cukinia, jajko, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.