Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:32)

    Kurczak słodko-kwaśny

Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka, 4-6 łyżek oleju, 1 średnia cebula, 40 dag ananasa z puszki, 40 dag chińskiej mieszanki warzyw, 3 łyżki ketchupu, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka sherry, 1 łyżka miodu, 3 łyżki octu winnego, 1/2 kostki rosołowej, 1 łyżka mąki kukurydzianej.

1. Filety umyć, pokroić w cienkie paski. Zalewę z ananasa wymieszać z sherry, octem, sosem sojowym, ketchupem, miodem i koncentratem pomidorowym. Dodać rozpuszczoną w kilku łyżkach wody kostkę rosołową. W powstałej marynacie zanurzyć mięso. Wymieszać. Odstawić na 20 minut.

Reklama

2. Cebulę pokroić w talarki. Podsmażyć w woku na połowie oleju. Dodać warzywa i ananasa. Smażyć razem około 5 minut, warzywa z patelni przełożyć do innego naczynia. Odstawić, ale trzymać w cieple. Kurczaka odcedzić (zalewę zachować).

3.W woku rozgrzać dobrze resztę oleju, wrzucić mięso, smażyć kilka minut na silnym ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodać podsmażone warzywa, razem smażyć 2-3 minuty.

Wymieszać marynatę z mąką kukurydzianą. Wlać do składników na patelni. Zagotować i smaż jeszcze kolejne 2-3 minuty.

Nasza rada

Do tak przygotowanego kurczaka najlepiej podać ryż doprawiony sosem sojowym i czosnkiem. Jeśli jemy pałeczkami, ryż powinien być krótkoziarnisty i lekko klejący.

Twoje Imperium
Więcej na temat:kurczak | kurczaki

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 2 podwójne piersi kurczaka, wędzona szynka, kilka różyczek brokułu, marchew, mała kostka żółtego sera, przyprawa do kurczaka, bułka tarta, jajko, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.