Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:00)

    Kurczak rozmarynowy

Składniki: 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg), 2 ząbki czosnku, 4-5 gałązek rozmarynu, 3-4 łyżki oliwy, 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy), 1 łyżeczka miodu, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 cytryny, sól, pieprz.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Rozmaryn opłucz, osusz. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Jedną z cytryn pokrój w półplasterki.

Kurczaka dokładnie umyj, osusz, pokrój na porcje. Następnie natrzyj czosnkiem, sokiem wyciśniętym z drugiej cytryny oraz solą i pieprzem. Mięso przykryj i odłóż na 2 godziny w chłodne miejsce.

Reklama

Oliwę wymieszaj z miodem oraz musztardą. Taką marynatą posmaruj kawałki kurczaka. Przełóż do brytfanki. Mięso obłóż gałązkami rozmarynu. Podlej białym winem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 1 godzinę i 15 minut.

Około 20 minut przed końcem pieczenia porcje mięsa obłóż półplasterkami cytryny. Podawaj np. z racuchami warzywnymi.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 4 udka kurczaka (lub inne dowolne części), sok z cytryny , 1 łyżeczka granulowanego czosnku, pół łyżeczki curry, 1 cebula, 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej, 200 ml bulionu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.