Reklama
  • Wtorek, 14 stycznia 2014 (12:05)

    Kurczak prowansalski

Składniki: kurczak (1,5 kg). Do natarcia mięsa z zewnątrz: po 6 łyżeczek soli i pieprzu, 3 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 łyżeczki ostrej papryki, 4 łyżki majeranku. Do natarcia mięsa od wewnątrz: 4 łyżki majeranku, łyżka ziół prowansalskich, olej, 4 ząbki czosnku

Reklama

Przygotowanie: Kurczaka umyj, natrzyj połową soli, pieprzu, majeranku z zewnątrz. Po godzinie opłucz mięso, natrzyj resztą przypraw.

Wymieszaj 3 łyżki oleju oraz pozostałe składniki marynaty, natrzyj kurczaka od wewnątrz. Owiń folią i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce (najlepiej na noc).

Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, podlej 3 łyżkami oleju. Piecz ok. 70 min w temp. 170˚C. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem (będzie bardziej soczyste).

Pod koniec pieczenia, zdejmij pokrywkę, aby kurczak pięknie się zrumienił. Podaj z ziemniakami i surówką. Czas pieczenia zależy od wagi mięsa, ale drób generalnie krócej się piecze niż wieprzowina czy cielęcina.

Marta Sztabińska z Grajewa

Takie jest życie
Więcej na temat:kurczak | Marta | d | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kawałki kurczaka (razem ok. 1 kg) ● 4 łyżki oleju ● ok. 800 g ziemniaków ● 2-3 marchewki (możesz też dodać ulubioną mieszankę mrożonych warzyw) ●2 cebule ● 4 łyżki sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.