Reklama
  • Piątek, 11 kwietnia 2014 (13:05)

    Kurczak po grecku z ziołowym ryżem

Składniki ✓ kurczak podzielony na 6 części ✓ 100 g mąki ✓ 2-3 łyżki oliwy MARYNATA: ✓ 3 łyżki oliwy ✓ 2 łyżki białego octu winnego ✓ sok i skórka z jednej cytryny ✓ 150 ml białego wina ✓ 3 ząbki czosnku ✓ łyżeczka cynamonu ✓ łyżeczka nasion kolendry ✓ łyżeczka mięty ✓ 1/2 łyżeczki bazylii ✓ SAŁATKA z ryżu z ziołami: 300 g długoziarnistego ryżu ✓ pęczek bazylii ✓ pęczek świeżej natki pietruszki ✓ pęczek szczypiorku ✓ pęczek koperku ✓ 3 łyżki oliwy

1. Wymieszaj w misce składniki na marynatę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do marynaty kawałki kurczaka i dokładnie go natrzyj. Przykryj miskę z mięsem i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Reklama

2. Przygotuj ryżowo-ziołową sałatkę. Ugotuj ryż. Odstaw, żeby ostygł. Posiekaj wszystkie zioła i wsyp je do ryżu. Dodaj oliwę. Dopraw do smaku. Wstaw do lodówki, aby sałatka się schłodziła.

3. Wsyp do miski mąkę. Przypraw ją solą i pieprzem. Wyciągnij kurczaka z marynaty i obtocz go dokładnie w mące. Nie wylewaj marynaty. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż kawałki kurczaka przez 10 minut.

4. Przenieś podsmażone części mięsa na blachę i polej je marynatą. Piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C. Gotowe mięso podawaj z sałatką ryżową.

Olivia

Zobacz również

  • 75 dag filetów z kurczaka, 1 pęczek czerwonych dymek ze szczypiorkiem, 2 dag świeżego imbiru, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżeczki kurkumy, 1 listek laurowy, 20 dag śmietany... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.