Reklama
  • Piątek, 3 lutego (13:05)

    Kurczak pieczony w sosie maderowym

Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 50 dag szalotek, 1 pęczek tymianku, 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg), 2-3 łyżki oleju, 250 ml wina typu madera, 8 dag masła, 30 dag marchewki, 1 kalafior (najlepiej romanesco), 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, natka do dekoracji

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Szalotki zalej wodą, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odcedź, wystudź i obierz z łupinek. Ugotowane ziemniaki odcedź, osącz. Kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą oraz pieprzem. Tymianek opłucz, osusz, połowę gałązek włóż do tuszki, obsmaż ją na oleju. Przełóż do brytfanki. Obłóż szalotkami i pozostałym tymiankiem. Podlej maderą. Piecz godzinę w temp. 200 st. W czasie pieczenia kurczaka polewaj sosem z dna brytfanki. Pod koniec pieczenia wierzch tuszki posmaruj łyżeczką masła.

2. Kalafior oczyść, opłucz, podziel na różyczki. Marchewki obierz, umyj, pokrój w plasterki. Różyczki kalafiora i marchewkę gotuj w posolonej wodzie ok. 10 minut. Odcedź. Ziemniaki pokrój na cząstki, zrumień na pozostałym maśle. Kurczaka wyjmij z brytfanki. Sos z dna naczynia przecedź. Dolej 125 ml wrzątku. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Kurczaka podziel na porcje. Polej sosem. Podawaj z warzywami. Udekoruj natką.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 550 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.