Reklama
  • Czwartek, 17 października 2013 (08:06)

    Kurczak pieczony po kasztelańsku

Składniki na 6 porcji: 40 dag leśnych grzybów (np. borowików, maślaków, podgrzybków), 1 sprawiona tuszka kurczaka, 15 dag surowego boczku, 2 cebulki, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki bulionu, 4 łyżki mieszanki posiekanych świeżych ziół: estragonu, oregano, tymianku rozmarynu, sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie: Grzyby oczyść, opłucz, potnij na kawałki. Tuszkę umyj, osusz. Natrzyj solą, pieprzem, posyp ziołami. Pokrój na porcje. Boczek potnij w słupki, podsmaż na oleju. Dołóż kurczaka, zrumień go i przełóż do brytfanki.

Reklama

Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dodaj grzyby i przypraw. Przełóż do kurczaka. Podlej winem i bulionem. Brytfankę przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st.

Piecz 75 minut. Serwuj ze smażonymi ziemniakami. Potrawę możesz udekorować cytryną i listkami laurowymi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 dynia piżmowa (ok. 80 dag), 60 dag filetów z kurczaka, 2 żółte papryki, 25 dag marchewek, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryczka chili, 1 cytryna, 2–3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.