Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Kurczak nadziewany warzywami

Składniki: ●kurczak; farsz: ●kromka białego chleba pokrojonego w kostkę ●po pół czerwonej i zielonej papryki – pokrojone w kostkę ●200 g pieczarek, pokrojonych ●cebula posiekana ●gałązka rozmarynu ●pęczek natki pietruszki ●łyżka oleju ●sól, biały pieprz, papryka, majeranek ●2 łyżki kukurydzy z puszki ●50 ml rosołu drobiowego ●1-2 łyżki stopionego masła oraz: marchewka

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Reklama

1. Kurczaka umyj, natrzyj solą, pieprzem, papryką i majerankiem (na wierzchu i w środku). Wstaw na 3 godziny do lodówki. Na oleju usmaż grzanki z chleba. Zdejmij z patelni. Podsmaż 2/3 pieczarek z cebulą, dodaj resztę warzyw, podduś, dopraw, dodaj grzanki i zioła. Nadziej tuszkę, zepnij wykałaczkami.

2. Piekarnik rozgrzej do temp. 200ºC. Marchewkę umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Nadzianego kurczaka ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym (np. brytfannie) lub na blasze do mięs, polej go stopionym masłem i obłóż plasterkami marchewki i odłożonymi pieczarkami.

3. Wstaw do piekarnika. Piecz mięso przez około 40 minut, podlewając rosołem (lub bulionem). Następnie obrócić i piecz przez kolejne 40 minut (ok. godzinę na każdy kilogram kurczaka; jeśli mięso będzie nadal jasne, piecz je dłużej, zależnie od oczekiwanego efektu, sprawdzając widelcem).

4. Podczas pieczenia od czasu do czasu polewaj kurczaka wytapiającym się z niego sosem. Na koniec podnieś temp. do 220ºC, ponownie odwróć tuszkę, tak by zrumienić ją z wierzchu. Kurczaka możesz upiec też w rękawie foliowym, a pod koniec pieczenia przeciąć go i dopiec mięso z wierzchu.

A może... roladki?

●Gdy szykujemy mniej wystawny obiad lub kolację, warto przygotować mniejsze „formy” i zamiast całego kurczaka – nadziać piersi. Wspaniale smakują np. roladki drobiowe faszerowane szpinakiem i serem (feta, pleśniowym lub kozim).

Pyszne nadzienie do kurczaka można robić na wiele sposobów. Ciekawy w smaku farsz można przygotować np. z mielonego mięsa (ok. 400 g), pieczarek (ok. 500 g), żółtego sera (ok. 200 g), cebuli i przecieru pomidorowego.

Cebulę obierz i posiekaj, pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż je razem na rozgrzanym oleju, po czym dołóż do mielonego mięsa ze startym żółtym serem. Na koniec dodaj 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Farsz dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i papryką, nadziej kurczaka, zepnij go i upiecz.

Czy kupować zapakowane mięso?

Drób pakowany to mięso z gwarancją świeżości, jakości i bezpieczeństwa, dzięki czemu bez obaw możesz podać je Twoim bliskim. Proces pakowania odbywa się w zakładzie produkcyjnym i przebiega w higienicznych i stale kontrolowanych warunkach. Do opakowań trafiają wyselekcjonowane tuszki lub kawałki mięsa kurczaka.

Opakowanie skutecznie chroni je przed zanieczyszczeniem w czasie transportu i dystrybucji. Na etykiecie znajdują się wszystkie niezbędne informacje na temat pochodzenia mięsa, terminu jego przydatności do spożycia czy warunków przechowywania. W ten sposób zapewnione jest bezpieczeństwo i chroniona jest jakość produktu w drodze od producenta do Twojej lodówki.

Świat kobiety
Więcej na temat:kurczak | Proces | proces | cebula | kurczaki

Zobacz również

  • Skład na 2 porcje: filet z piersi kurczaka, jajko, 100 g płatków kukurydzianych z miodem i orzechami, mleko, olej, przyprawa do kurczaka, sól i pieprz, ser camembert o smaku orzechowym. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.