Reklama
  • Czwartek, 24 lipca 2014 (08:05)

    Kurczak nadziewany orzechami

SKŁADNIKI: duży kurczak, długi cienki pasek świeżego boczku lub słoniny, czubata łyżka masła, duża marchew, cebula, kostka rosołowa, czubata łyżka posiekanej natki, płaska łyżeczka tymianku, liść laurowy, sól, pieprz. FARSZ: pół szklanki obranych orzechów włoskich, 2 czubate łyżki suszonej żurawiny, kieliszek koniaku lub innego alkoholu, 2 czubate łyżki bułki tartej, wątróbka i serce z kurczaka, pół szklanki mleka, jajko

1. Farsz: żurawinę zalej kieliszkiem koniaku, odstaw. Posiekaj wątróbkę, serce, orzechy. Przełóż do miseczki. Wsyp tartą bułkę, wlej mleko, wbij jajko. Dodaj odsączoną żurawinę. Przypraw farsz do smaku.

Reklama

2. Z kurczaka odetnij skrzydełka oraz szyjkę. Mięso natrzyj solą, pieprzem oraz pokruszoną kostką rosołową. Nadziej kurczaka, owiń paseczkami boczku lub słoniny. Zepnij tuszkę, obsmaż na maśle. Przełóż do żaroodpornego naczynia.

3. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojone warzywa oraz przyprawy. Wyłóż na kurczaka.

Nakryj naczynie żaroodporne. Piecz ok. 50 minut w temp. 180˚C. 4. Wyłóż mięso na półmisek. Sos z pieczenia przetrzyj przez sito lub zmiksuj. Przypraw.

5. Pokrój kurczaka tak, aby w każdej porcji było trochę farszu. Podaj z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką.

Porcje dla dorosłych polej koniakiem pozostałym z moczenia żurawiny i podpal.

Grzegorz Rybkowski z Nowej Wsi

Takie jest życie
Więcej na temat:kurczak | grzegorz | WSI | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag filetów z piersi kurczaka, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 cebula, sól, pieprz. Matynata: 2 ząbki czosnku, 3 gałązki oregano, 1 cytryna, 1 gałązka rozmarynu, 50 ml oliwy lub... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.