Reklama
  • Wtorek, 23 grudnia 2014 (14:00)

    Kurczak na piure z gruszki

Składniki na 4 porcje: 80 dag piersi kurczaka, 50 dag dojrzałych gruszek, 40 dag winogron, 2 łyżki cukru, 1 łyżka siekanej cebuli, 2 łyżki masła, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, czerwony pieprz, cukier, kilka listków natki pietruszki, olej do smażenia.

Reklama

1. Oczyszczone, umyte i osuszone piersi kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Zagotować wodę z cukrem i sokiem z cytryny, włożyć gruszki i gotować na małym ogniu 10 minut. Odcedzić, ostudzić i zmiksować.

2. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone winogrona i po chwili smażenia połączyć z piure gruszkowym. Doprowadzić do wrzenia, doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Mięso podzielić na porcje, usmażyć na oleju. Polać sosem gruszkowym, oprószyć czerwonym pieprzem, udekorować natką.

Nasza rada

Jeśli sos wyjdzie zbyt słodki, można go podkręcić, dodając pieprzu cayenne oraz więcej soku z cytryny lub 2-3 łyżki wytrawnego wina.

Przygotowanie: ok. 40 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:kurczak | na | z | mi | gruszki | piure | kurczaki | olej do smażenia

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.