Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Kurczak na kuskusie

Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sos sojowy, curry, rozmaryn, 1,5 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 25 dag pomidorków, kiełki

Reklama

6 porcji, czas 70 min; porcja – 320 kcal, cena 2,40 zł.

1. Piersi kurczaka opłucz, oczyść z ewentualnych błonek. Pozostaw w całości. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. W miseczce umieść jogurt. Dodaj do niego roztarty czosnek, łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę curry oraz łyżkę igiełek rozmarynu. Marynatą zalej mięso. Odstaw pod przykryciem na godzinę.

2. Piersi wyjmij z marynaty, posyp solą i pieprzem, ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz w temp. 180 st. 40-50 min. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała około 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Dodaj masło, paprykę i curry, wymieszaj. Odstaw na 5 min do napęcznienia. Dopraw solą do smaku.

3. Pomidorki umyj, pokrój, posyp solą i pieprzem. Upieczone piersi pokrój w plastry. Podawaj z kaszką kuskus, pomidorami i kiełkami.

Dobra rada. Ciekawy smak uzyskasz, doprawiając kuskus mieszanką do gyrosa.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.