Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:13)

    Kurczak faszerowany wątróbkami drobiowymi

Kurczak z doskonałym nadzieniem.

Zdjęcie

Kurczak faszerowany /Wydawnictwo Bauer
Kurczak faszerowany
/Wydawnictwo Bauer

Składniki na 8 porcji:

- 1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg),
- 20 dag wątróbek drobiowych,
- 10 dag czerstwej bułki (np. 2 kajzerki),
- ok. 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 1 pęczek koperku,
- 5 dag masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sok wyciśnięty z połowy cytryny,
- sól,
- czarny pieprz,
- 2-3 łyżki stopionego masła

Reklama

Przygotowanie:

Ząbki czosnku obierz, zmiażdż, rozetrzyj z solą. Mieszanką natrzyj tuszkę kurczaka. Skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Włóż do lodówki na około godzinę. Wątróbki oczyść, wymocz, osącz, drobno pokrój. Bułkę namocz w mleku. Koperek posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka schłodź. Żółtka utrzyj z masłem. Wymieszaj z koperkiem i odciśniętą bułką. Dodaj rozdrobnione wątróbki. Schłodzone białka ubij na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek ostrożnie połącz z masą. Farsz przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka napełnij przygotowanym farszem lekko upychając łyżką. Otwory zepnij wykałaczkami. Nóżki zwiąż bawełnianą nicią. Tuszkę posmaruj stopionym masłem. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz godzinę.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również:

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki jogurtu naturalnego, sos sojowy, curry, rozmaryn, 1,5 szklanki kuskusu, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.