Reklama
  • Środa, 2 marca (14:00)

    Kurczak faszerowany kaszą i wątróbką

Składniki na 6 porcji: 1 kurczak o wadze ok. 1,3 kg, 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej, 40 dag pieczarek, 15 dag wątróbek drobiowych, 1 średnia cebula, 1 jajko, 4 łyżki masła, 2 łyżki białego wytrawnego wina, 3 główki czosnku + 2 ząbki, po 1 łyżeczce mielonej papryki słodkiej i ostrej, tymianku, majeranku, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron.

Reklama

1. Przyprawy wymieszaj z 1 ły żeczką masła. Kurczaka umyj, osusz. Posmaruj wewnątrz i na wierzchu masłem z przyprawami. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Główki czosnku przekrój w poprzek na pół.

2. Pieczarki umyj, kilka odłóż. Wątróbki posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na 1 łyżeczce masła. Wrzuć wątróbki i pieczarki. Dodaj przeciśnięte ząbki czosnku. Wlej wino i duś, aż cały płyn odparuje. Domieszaj kaszę i jajko.

Farszem nadziej kurczaka, obwiąż nicią. Ułóż go w brytfance, dołóż odłożone pieczarki i główki czosnku, polej roztopionym masłem. Piecz pod przykryciem ok. 90 minut w 160º, polewając powstającym sosem.

Naj
Więcej na temat:kurczak | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 udka z kurczaka • puszka pomidorów • 2 marchewki • cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki startego parmezanu • 1/2 cytryny • papryka • zioła prowansalskie • papryka ostra w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.