Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (08:05)

    Kurczak faszerowany kaszą i suszonymi śliwkami

Składniki na 6 porcji: ● kurczak (około 2 kg) ● szklanka kaszy gryczanej ● 10 dag suszonych śliwek ● olej ● mała cebula ● 2 ząbki czosnku ● mały pęczek natki pietruszki ● sól ziołowa ● świeżo zmielony czarny pieprz ● papryka słodka mielona ● 3/4 łyżeczki tymianku ● 3/4 łyżeczki majeranku ● 2-3 liście laurowe.

Reklama

❶ Umytego kurczaka ułóż na desce piersiami do dołu i natnij jego skórę wzdłuż kręgosłupa. Poluzuj, usuwając korpus. Natrzyj przyprawami i odstaw na godzinę do lodówki.

❷ Do osolonego wrzątku wsyp kaszę i dodaj liście laurowe. Ugotuj.

❸ Cebulę pokrój w kostkę i przyrumień na rozgrzanym oleju. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili ugotowaną kaszę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i połącz ze śliwkami oraz posiekaną natką pietruszki.

❹ Gotowym farszem na- pełnij kurczaka. Zszyj go grubą nicią i dodatkowo zwiąż nóżki. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 1,5 godziny.

Czas przygotowania: 140 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 320. Stopień trudności: średnie.

Telemax
Więcej na temat:kurczak | cebula | kurczaki

Zobacz również

  • Kolorowa rolada  z kurczaka

    Składniki: 50 dag filetu z piersi kurczaka, przyprawa do kurczaka, słodka czerwona papryka, 20 dag mieszanki warzywnej (brokuł, kalafior, marchewka), 10 dag sera żółtego, oliwa z oliwek, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.