Reklama
  • Wtorek, 16 czerwca 2015 (11:00)

    Kurczak faszerowany kaszą gryczaną z pieczarkami

Składniki na 6 porcji: 1 sprawiony kurczak, 35 dag pieczarek, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 1 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, 1 główka czosnku, 2 łyżki masła, 2 łyżki gęstej śmietany, sól, pieprz, suszony tymianek, mielona słodka papryka

Reklama

1. Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Tuszkę natrzyj solą – w środku i na zewnątrz. Posyp pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz pieczarki. Smaż bez przykrycia kilka minut. Główkę czosnku oczyść, zdejmij wierzchnie łupinki i pokrój w plasterki.

2. Kaszę gryczaną wsyp do miseczki. Dodaj grzyby podsmażone z cebulą. Wbij jajka. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach, dołóż do farszu. Przypraw go na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Wymieszaj.

3. Tuszkę napełnij przygotowanym farszem. Zepnij otwór wykałaczkami i mocno zwiąż nogi kurczaka. Ułóż go w brytfance. Obłóż kawałeczkami masła oraz plasterkami czosnku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 75 minut.

4. Śmietanę wymieszaj z łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Posmaruj nią tuszkę ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu skórka kurczaka będzie złocista i chrupiąca. Przygotowanie ok. 1 godziny i 30 minut Marynowanie tuszki ok. 1 godziny 1 porcja ok. 480 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 2 średnie filety z piersi kurczaka ● 12 zielonych szparagów ● 10 dag sera gorgonzola ● sól ● pieprz ● olej; dodatkowo: ● mix sałat z rukolą ● oliwa z oliwek ● mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.