Reklama
  • Środa, 9 października 2013 (15:07)

    Kurczak faszerowany dynią

Składniki na 4 porcje: 4 połówki piersi z kurczaka, 50 dag dyni, 1 duża cebula, 1 łyżka siekanej natki pietruszki, 4 łyżki tartego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 3-4 łyżki oleju do smażenia.

1. Dynię obrać, starannie usunąć pestki, opłukać, osuszyć, następnie miąższ pokroić w małą kostkę. Cebulę drobniutko posiekać. Na lekko rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać dynię, oprószyć solą i pieprzem i dusić na małym ogniu kilka minut.

Reklama

2. Do schłodzonej dyni dodać ser i natkę pietruszki, wymieszać. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć, naciąć kieszeń i włożyć w nią farsz dyniowy.

3. Przecięcie spiąć wykałaczkami, oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Smażyć na lekko rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Podawać z gotowanymi brokułami i ziemniakami.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Nasza rada

Tym, którzy lubią połączenia mięsa z owocami, polecamy dodanie do dyniowego farszu siekanego ananasa lub suszonych moreli.

Twoje Imperium
Więcej na temat:kurczak | kurczaki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 marchewki, po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1/2 kurczaka, 2 dag żelatyny, pół puszki groszku, sól, natka do dekoracji więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.