Reklama
  • Wtorek, 14 stycznia 2014 (12:05)

    Kurczak faszerowany

Składniki: kurczak (ok.1,5 kg), sól, keczup, papryka, przyprawa do gyrosa, czosnek, masło. Farsz: zmielone mięso z kurczaka, 50 dag wieprzowego mielonego mięsa, pół puszki kukurydzy, 2 jajka, marchew, natka, czerwona papryka, 2-3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki majonezu, łyżka musztardy stołowej, sól, pieprz, papryka

Przygotowanie: Z kurczaka ostrożnie zdejmij skórę, odcinając kości. W całości pozostaw tylko skrzydełka. Skórę natrzyj keczupem i wstaw do lodówki.

Reklama

Ugotuj marchewkę, oczyść i pokrój paprykę, posiekaj natkę. Mięso z kurczaka zmiel lub pokrój w drobniutką kosteczkę. Przełóż do miski, dodaj wieprzowinę. Włóż kukurydzę, musztardę, majonez, wbij jajka.

Dodaj pokrojoną marchewkę, natkę, paprykę. Wsyp bułkę tartą oraz przyprawy. Wymieszaj farsz.

Farszem napełnij skórę kurczaka. Zaszyj nitką lnianą, nadaj kształt kurczaka. Posyp solą, pieprzem, papryką, czosnkiem oraz przyprawą do gyrosa.

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Włóż kurczaka. Piecz ok. godziny w temp. 170˚C. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem, który się wytworzył. W razie potrzeby podlej kurczaka gorącą wodą.

Ułóż pieczeń (w całości) na półmisku. Udekoruj listkami natki lub selera, plasterkami buraczka lub białej rzepy.

Podaj z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz surówką. W ten sam sposób można przyrządzić kaczkę.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 nóżki z kurczaka • 2 ząbki czosnku • łyżeczka majeranku • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki • 4 łyżki oleju • 50 dag ziemniaków • 2 czerwone cebule • cytryna • świeży... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.