Reklama
  • Poniedziałek, 28 listopada 2016 (08:00)

    Kurczak duszony z warzywami

Składniki: 4 duże kawałki kurczaka (razem ok. 1 kg) ● 4 łyżki oleju ● ok. 800 g ziemniaków ● 2-3 marchewki (możesz też dodać ulubioną mieszankę mrożonych warzyw) ●2 cebule ● 4 łyżki sosu sojowego ●ew. ok. 50 ml śmietanki 30 proc. ●1-2 łyżeczki mąki ● ok. 150-200 ml bulionu ● sól, pieprz, papryka mielona, czosnek granulowany ● natka do posypania.

Reklama

1 Mięso umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem, papryką, czosnkiem.

2 Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój w piórka. Rozgrzej olej w brytfannie lub rondlu, włóż mięso. Smaż kilka minut do zrumienienia. Następnie dodaj cebulę. Gdy się zeszklij, dołóż ziemniaki i marchewkę. Dolej bulion i sos sojowy (zamiast bulionu może być też woda).

Duś ok. 30 minut na niedużym ogniu do miękkości. Następnie oprósz wierzch przyprawami. Duś jeszcze przykryte ok. 15 min. Śmietankę połącz z mąką, dodaj kilka minut przed końcem gotowania. Podaj posypane natką.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.