Reklama
  • Środa, 12 marca 2014 (14:00)

    Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i serem

Składniki: 1 kg ziemniaków, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, jajko, płaska łyżeczka sody oczyszczonej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół kg piersi kurczaka, 15 dag sera żółtego, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, olej.

Przepis przysłała Weronika Chilmon z Raciborza.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj. Ugo tuj w dobrze osolonej wodzie. Odcedź, ostudź, przepuść przez praskę lub utłucz.

2. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, pod koniec posypując przyprawą do kurczaka (możesz je też podgotować w wodzie).

3. Do ziemniaków dodaj obydwa rodzaje mąki, wymieszane z sodą oczyszczoną i gałką muszkatołową oraz jajko. Zagnieć, przypraw solą i pieprzem. Z masy uformuj gruby wałek. Pokrój na plastry, uformuj cienkie placki.

4. Żółty ser pokrój w drobną kostkę. Na każdym placuszku ułóż trochę kurczaka i kostki sera, wszystko dokładnie zlep rękoma posypanymi mąką. Olej rozgrzej na patelni, włóż krokiety, usmaż na złoty kolor z obu stron. Osącz z tłuszczu.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,20 zł.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:krokiety | olej | przepis | z | ser

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.