Reklama
  • Piątek, 9 maja 2008 (16:27)

    Kremowy kurczak curry - w 40 minut

Egzotyka na twoim stole.

Zdjęcie

/Foody.pl
/Foody.pl

Składniki na ok. 4-6 porcji:

- 4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy),
- 250 ml śmietany 18 proc.,
- 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry),
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chilli,
- 1/2 -1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
- 3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego),
- 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego,
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny),
- 1 łyżka soku z limonki (lub cytryny),
- olej,
- sól, pieprz,
- zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji,

Reklama

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i delikatnie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną. Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego.
Przygotowanie 40 min.

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z kur czaka (po 10 dag), 2 jajka, sól, 1 łyżka mąki, 2 łyżki bułki tartej, pieprz, 4 liście sałaty, 6 rzodkiewek, 1/4 ogórka, 12 dag śmietany 12 proc., 4 bułki do burgerów, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.