Reklama
  • Poniedziałek, 7 kwietnia 2014 (10:00)

    Kotlety drobiowe z boczkiem

Skład na 4 porcje: ● 2 piersi kurczaka ● 4 plastry boczku wędzonego ● 5 łyżek mąki ● 5 łyżek bułki tartej ● 2 łyżki otrąb owsianych ● sól i pieprz ● 1 jajko ● 2-3 łyżki mleka ● tłuszcz do smażenia

1. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, przecinamy na pół, tak aby uzyskać cztery porcje. Wkładamy do woreczka foliowego i rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy solą i pieprzem.

2. Jajko miksujemy z dwiema-trzema łyżkami mleka, wylewamy na talerz. Mięso panierujemy w mące, potem w jajku z mlekiem, a na koniec w bułce tartej wymieszanej z dwiema łyżkami otrąb owsianych.

Reklama

3. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojony w paseczki boczek wysmażamy na chrupko.

Kotlety układamy na talerzach, dekorujemy boczkiem i podajemy na przykład z ziemniakami i zasmażaną białą kapustą.

Czas przygotowania 35 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł.

Rewia
Więcej na temat:kotlety | z | boczek

Zobacz również

  • Pierś z kurczaka • 0,5 kg łopatki wieprzowej • kilka plastrów wędzonego boczku • cukinia • papryka • cebula • ananas • liście świeżego szpinaku • słodka i ostra papryka w proszku • czosnek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.