Reklama
  • Czwartek, 10 lipca 2014 (15:05)

    Kotleciki drobiowe Saltimbocca

Składniki na 4 porcje: 2 podwójne filety z kurczaka, 5 dag szynki w plasterkach (najlepiej dojrzewającej), 1–2 gałązki szałwii, 6 średnich pomidorów, 20 dag grubego makaronu (np. muszli), 1 cebula, 3 łyżki oliwy, 1/3 szkl. bulionu warzywnego (z kostki), trochę soku z cytryny, sól, pieprz.

1. Filety opłucz, osusz, każdy natnij w poprzek. Skrop sokiem z cytryny. Szałwię opłucz, poodrywaj listki. Cebulę obierz, posiekaj. Pomidory potnij w kostkę. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Reklama

2. W nacięcia w mięsie włóż plasterki szynki i po 2 listki szałwii. Kotlety oprósz solą i pieprzem. Na każdym połóż resztę szałwii. Zepnij wykałaczkami. Smaż 12 min na 2 łyżkach oliwy. Na pozostałej oliwie podsmaż pomidory i cebulę. Podlej bulionem, przypraw. Duś kilka minut. Makaron odcedź, polej sosem pomidorowym. Podawaj z kotletami.

Naj
Więcej na temat:saltimbocca | Kotleciki

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 2 podwójne piersi kurczaka, wędzona szynka, kilka różyczek brokułu, marchew, mała kostka żółtego sera, przyprawa do kurczaka, bułka tarta, jajko, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.