Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Kolorowy paprykarz

Składniki: 40 dag piersi kurczaka, sól, 100 ml śmietany, koncentrat, 6 gałązek natki, po 1 strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki, 2 cebule, olej, 1 ząbek czosnku, pieprz, mielona papryka, 600 ml bulionu, 60 dag ziemniaków

4 porcje, czas ok. 60 min; porcja – 370 kcal, cena 4 zł.

Reklama

1. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój na kawałki, a potem rozmiksuj na gładką masę. Połącz ze śmietaną oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj opłukane i posiekane listki natki, wymieszaj. Odstaw do schłodzenia.

2. Papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Obrane cebule pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pozbaw osłonek i posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 4 łyżki oleju.

3. Na rozgrzany olej wrzuć paprykę, przesmaż. Dodaj cebulę oraz czosnek. Warzywa posyp solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego. Wlej bulion. Gotuj 10 minut.

4. Schłodzoną masę mięsną nabieraj za pomocą dwóch łyżeczek i wrzucaj do garnka z gulaszem. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Całość gotuj razem na średnim ogniu około 20 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli chcesz, aby poszatkowana cebula po usmażeniu była chrupiąca i rumiana, wrzucaj ją zawsze na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Gdy wolisz natomiast, by pozostała aromatyczna i szklista, wkładaj ją na zimny olej i krótko smaż.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.