Reklama
  • Środa, 6 stycznia (08:00)

    Kieszonki z kurczaka z pomidorem

Składniki: 4 pojedyńcze filety z kurczaka, 1 duży pomidor, 2 ząbki czosnku, trochę soku z cytryny, 1 szalotka (albo mała cebulka), kilka listków bazylii, sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie, olej do smażenia.

Reklama

1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. W każdym zrób duże nacięcie. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo drobniutko posiekaj. Wymieszaj go z solą i sokiem z cytryny.

Przygotowaną mieszanką natrzyj filety. Posyp je także pieprzem i ziołami prowansalskimi.

2. Pomidor polej wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Szalotkę obierz, posiekaj. Bazylię pokrój w cienkie paseczki. Pomidory wymieszaj z szalotką i bazylią. Lekko sposób i przypraw pieprzem. Jeśli lubisz, do farszu możesz dodać trochę mozzarelli pokrojonej w kostkę albo starty parmezan.

3. Farsz włóż do kieszonek w mięsie. Otwory zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 3–4 łyżki oleju. Włóż kotlety. Smaż je ok. 10 minut. Często obracaj, aby mięso zrumieniło się równomiernie ze wszystkich stron.

Naj

Zobacz również

  • Kebab drobiowy

    Składniki: 1 limonka, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy,1 bulwa fenkułu, 15 dag rukoli, pół pęczka bazylii, pół pęczka mięty, 60 dag filetu z kurczaka, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.