Reklama
  • Czwartek, 22 grudnia 2016 (08:05)

    Kieszonki z kurczaka

Składniki na 4 sztuki: 2 podwójne piersi z kurczaka, 7 dag orzechów piniowych, 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (ok. 20 dag), 1 ząbek czosnku, 2 gałązki natki pietruszki, 2 gałązki świeżej bazylii, olej do smażenia, 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 4 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz.

Przygotowanie:

Reklama

1. Mięso umyj, osusz. Podziel na 4 części, odetnij polędwiczki. Ostrym nożem zrób nacięcie przez środek każdej piersi (wzdłuż), zaczynając od najgrubszego miejsca, by utworzyć kieszonkę na farsz. Mięso oprósz solą oraz pieprzem.

Orzechy upraż na rozgrzanej, suchej patelni. Pomidory osącz z oleju, pokrój w cienkie paski. Natkę oraz listki bazylii opłucz, osusz a następnie drobno posiekaj.

Do miski włóż przestudzone orzechy, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną zieleninę, wymieszaj. 

2. Mięsne kieszonki wypełnij przygotowanym farszem. Rozcięte brzegi zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Gdy będzie gorący, włóż mięso, obsmaż z każdej strony po ok. 3 min.

Przełóż do żaroodpornego naczynia, wlej bulion. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C. Na 10 min przed końcem pieczenia wierzch mięsa posmaruj miodem. 

3. W rondelku roztop masło, wsyp mąkę, energicznie mieszając smaż, aż się lekko zrumieni. Wlej sos z naczynia, w którym piekło się mięso. Mieszając gotuj kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 3 podwójne piersi kurczaka, 1,5 szklanki mleka, 1/3 szkl. kaszy pęczak, 30 dag mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz, mielona słodka papryka, bulion więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.