Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (10:00)

    Kąski kurczaka w kukurydzianej panierce

Składniki: 2 duże piersi kurczaka, szklanka maślanki naturalnej, łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego albo kolorowego, szczypta chili, łyżeczka słodkiej papryki, ząbek czosnku, 20 dag płatków kukurydzianych.

1. Kurczaka wyjmij z lodówki godzinę przed przygotowaniem: upiecze się lepiej, kiedy będzie miał temperaturę pokojową. Po tym czasie opłucz go, osusz i pokrój w paski.

Reklama

2. Maślankę wymieszaj z solą, pieprzem, chili, słodką papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Włóż paski kurczaka, wymieszaj, odstaw na godzinę.

3. Po tym czasie kurczaka wyjmij z marynaty, osusz, obtocz w płatkach kukurydzianych. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Piecz 20-30 min w 180-200ºC. Podawaj gorące z sosem majonezowym.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.