Reklama
  • Wtorek, 14 marca (13:00)

    Kąski drobiowe w ostrym sosie

Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa z piersi kurczaka lub z indyka, po 1/2 czerwonej i żółtej papryki, 1/2 strączka papryczki chili, 4 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki czerwonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego, 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny, 1/2 łyżeczki brązowego cukru, 1 szkl. mleka kokosowego, szczypta mielonego imbiru, olej kokosowy lub z pestek winogron.

Reklama

1 Mięso opłucz, potnij w kostkę. Czosnek i szalotki obierz. Czosnek posiekaj, cebulki przetnij na połówki. Paprykę umyj, oczyść, miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć czosnek, smaż 15 sekund. Dodaj mięso, a po 5 min paprykę i szalotki. Smaż 2-3 min, często mieszając, by składniki się nie przypaliły.

2 Chili oczyść z pestek, miąższ posiekaj. Mleko kokosowe wymieszaj z chili, dopraw pastą curry, sosem rybnym, cukrem i imbirem. Wlej do mięsa, zmniejsz ogień i duś aż mięso będzie miękkie. Pod sam koniec wlej sok z limonki. Podgrzewaj, aż ilość sosu zredukuje się o połowę.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 60 dag piersi z kurczaka, 1 duża pomarańcza, 4-5 cebulek szalotek, 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę, 1/2 szkl. soku pomarańczowego, 2-3 łyżki posiekanych orzechów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.