Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Jesienny przysmak z dyni, ciecierzycy i kurczaka

Składniki na 6 porcji: 1 puszka ciecierzycy, 80 dag dyni hokkaido, 50 dag filetu z kurczaka, 40 dag jabłek, 10 dag orzeszków ziemnych, 2 duże cebule, 600 ml bulionu warzywnego, 1 puszka mleka kokosowego, po 1/2 pęczka szczypiorku i kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminku, 4 łyżki oleju, sól, pieprz.

Reklama

1. Dynię obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebule obierz i posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj dynię i krótko smaż. Bulion wymieszaj z mlekiem. Dopraw kminkiem, solą i pieprzem. Wlej do dyni i gotuj pod przykryciem 25 min.

2. Mięso umyj, osusz na papierowym ręczniku. Pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Usmaż na rumiano na 2 pozostałych łyżkach oleju. Jabłka umyj, potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do dyni razem z mięsem 10 min przed końcem gotowania. Pod koniec wsyp także grubo posiekane orzeszki ziemne i osączoną z zalewy, przepłukaną na sitku ciecierzycę.

3. Szczypiorek i kolendrę opłucz, osusz. Kilka listków kolendry odłóż do dekoracji, pozostałą ziele ninę posiekaj. Dodaj do gotowego dania, ew. ponownie przypraw solą i pieprzem. Potrawką napełnij kokilki, udekoruj listkami kolendry.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 4 udka kurczaka ● 2 łyżki miodu ● oliwa z oliwek ● 300 g pieczarek ● 700 g młodych ziemniaków ● cytryna ● sól i pieprz do smaku ● główka czosnku ● 2–3 gałązki rozmarynu więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.