Reklama
  • Środa, 31 lipca 2013 (13:10)

    Jak przyrządzić potrawkę z kurczaka

Soczyste kawałki mięsa, chrupiące dymki, sos dyniowy! Oto pyszne oryginalne danie na lato.

Duszony drób i warzywa

Reklama

Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka (każda po około 10 dag) lub 2 większe, 1 duży pęczek dymek, 1 słoik (720 ml) marynowanej dyni, 20 dag ryżu, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1–2 ząbki czosnku, 1 kostka bulionu drobiowego, 4 łyżki oleju, 3–4 gałązki koperku, sól, pieprz, suszone płatki chili

Przygotowanie: Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Zeszklij na nim czosnek. Dosyp ryż i smaż dalej. Kiedy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, zalej je 2/3 szkl. wrzątku i białym winem. Wkrusz kostkę bulionową. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj dalsze 20 minut.

Mięso umyj, wytrzyj do sucha. Filety oprósz solą i pieprzem (jeśli lubisz, mięso przypraw także ziołami prowansalskimi albo mieloną ostrą papryką). Na patelni mocno rozgrzej resztę oleju. Włóż filety z kurczaka i obsmaż je na rumiano, po ok. 5 minut z każdej strony.

Dymki oczyść, opłucz.Szczypiorek z dymek potnij na ukośne kawałeczki, a cebulki przekrój wzdłuż. Koperek potnij na kawałki. Dynię osącz na sitku. Odmierz 100 ml zalewy z dyni. Usmażone filety z kurczaka zdejmij z patelni. Mięso trzymaj w cieple, aby nie wystygło.

Na tłuszczu po mięsie usmaż dymki i szczypior. Dodaj połowę dyni. Przypraw solą i pieprzem. Duś 7 min. Resztę dyni i odłożoną marynatę zmiksuj. Filety potnij w plasterki. Ryż odcedź.

Na 3 min przed końcem duszenia dymek i dyni dodaj mięso, ryż i połowę musu z dyni. Potrawę przypraw. Posyp płatkami chili i koperkiem. Pozostały mus dyniowy serwuj osobno.

Przygotowanie: 40 min; Porcja: 380 kcal;

Naj
Więcej na temat:z | czosnek | szczypiorek

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, ok. 50 dag, 10 kolb minikukurydzy, 2 kalarepki, 2 marchewki, 1/2 kalafiora, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 szkl. mrożonego groszku, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.