Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Gulasz z ryżem, dynią i kurczakiem

Składniki na 1 porcję: 20 dag miąższu z dyni hokkaido, 10 dag filetu z kurczaka, 4 dag mieszanki ryżu dzikiego i białego, 100 ml soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego , 3 gałązki natki pietruszki, 1 łyżeczka oleju do smażenia, czarny pieprz mielony, sól morska.

Reklama

1. Ryż ugotuj w lekko posolonej wodzie zgodnie ze wskazówka mi podanymi na opakowaniu.

2. Dynię pokrój w niezbyt dużą kostkę. Filet z kurczaka oczyść z błonek, opłucz, osusz na papie rowym ręczniku i również pokrój w kostkę (o takiej samej wielkości, jak dynię). Natkę pietruszki opłucz, osusz, strzepując wodę. Listki poodrywaj od gałązek, posiekaj je.

3. Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Włóż mięso i smaż ok. 6 min (nie mieszaj zbyt często, by nie wytworzyło się dużo wody). Po tym czasie dodaj pokrojoną dynię i smaż jeszcze 2 min.

Składniki oprósz solą morską oraz czarnym pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).

4. Do mięsa i dyni wlej sok po marańczowy. Gdy zawrze, zmniejsz ogień pod patelnią, przykryj ją i duś gulasz ok. 4 min. Gdy składniki będą miękkie, wymieszaj je z ugotowanym ryżem oraz posiekaną natką. Ew. danie ponownie dopraw do smaku solą i pieprzem. Podgrzewaj jeszcze 2 min, przełóż na talerz. Ew. udekoruj gałązką natki pietruszki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.