Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną

Składniki: szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej, pojedynczy filet z kurczaka, mała cebula, 2 łyżki czerwonej słodkiej papryki, oliwa z oliwek (dobrej jakości), 1-2 łyżki mąki pszennej, 1 i 1/2 szkl. wody, 4 łyżki domowej przyprawy do sałatek, np. z ziół, czosnku, pieprz, sól. Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej (20 dag), 25 dag półtłustego twarogu, młoda cukinia, bulion drobiowy, 1/2 cebuli, 1-2 ząbki czosnku, jajko, olej do smażenia, 1/2 pęczka natki pietruszki, bułka tarta, sól, pieprz.

Przygotowanie 35 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 2-3 porcje

Reklama

1. Ugotowaną kaszę przekładam do garnka, mieszam z 2 łyżkami domowej przyprawy do sałatek, pozostawiam w cieple.

2. Obraną cebulę kroję w piórka i razem z papryką w proszku podsmażam na oliwie z oliwek. Gdy cebula nabierze koloru papryki, dodaję oczyszczony, pokrojony na kawałki filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek. Mieszam i obsmażam mięso. Zalewam je 1/2 szklanki wody i gotuję na małym ogniu.

3. Gdy mięso zmięknie, przygotowuję zawiesinę ze szklanki wody i 1-2 łyżek mąki. Wlewam ją stopniowo do gorącego sosu i mieszam. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiam solą do smaku. Wykładam na ziołową kaszę jęczmienną.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Nie wyobrażam sobie życia bez kasz. Syte, smaczne, zdrowe. Zamiast ziemniaków, ale i świetne do sałatek. Aneta Klimecka z Katowic

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag mięsa drobiowego, np. z piersi z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 selera lub 2 pasternaki, 1 por, 15 dag małych pieczarek, 3 jajka, 3 łyżki mleka, 1 łyżka mąki pszennej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.