Reklama
  • Piątek, 4 grudnia 2015 (13:05)

    Gulasz drobiowy z soczewicą

Składniki na 4 porcje: 1 średnia dynia, 60 dag filetów z piersi kurczaka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 dymki, 3 łyżki oleju, 15 dag czerwonej soczewicy, 550 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietany kremówki, 1–2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego, 5 dag kiełków czerwonych buraków, 4–5 gałązek natki pietruszki, sól, pieprz.

Reklama

1 Filety z kurczaka pokrój w kostkę. Z dyni zetnij wierzch, wydrąż miąższ, oczyść go z pestek i włókien. Odważ ok. 40 dag miąższu dyni i potnij w kosteczkę (z reszty dyni możesz zrobić np. pyszny dyniowy krem). Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dymki oczyść, drobno pokrój.

2 Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć kawałeczki mięsa, zrumień je ze wszystkich stron. Zdejmij. Włóż dynię oraz cebulę i czosnek. Mieszając, smaż kilka minut. Dodaj dymki i soczewicę. Na patelnię ponownie włóż kurczaka. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

Podlej bulionem oraz śmietaną. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 8 minut.

Sos pieczeniowy wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Dolej do składników na patelni. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Ewentualnie gulasz ponownie przypraw do smaku solą i pieprzem.

3 Kiełki buraków opłucz na sitku, dobrze osącz. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę natki zostaw do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Gotowy gulasz przełóż do wydrążonej wcześniej dyni. Przed podaniem posyp natką oraz kiełkami. Udekoruj odłożoną natką.

Przygotowanie ok. 45 minut , 1 porcja ok. 360 kcal

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:gulasz | sos | S.O.S. | z | filety

Zobacz również

  • ●filet z kurczaka ●słoiczek suszonych pomidorów w oleju ●100 g sera typu feta ●6 ząbków marynowanego czosnku ●chili ●sól, pieprz ●olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.