Reklama
  • Poniedziałek, 2 grudnia 2013 (10:05)

    Gulasz drobiowy z dynią i selerem

Jesienne danie. Od jego aromatów i kolorów kręci się w głowie.

Składniki: 1 kg miąższu dyni, pierś kurczaka, czerwona papryka, zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, duża cebula, 2 marchewki, pietruszka, pół selera korzeniowego, szczypta mielonego chili, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego , olej, przyprawa do gulaszu, 2-3 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki

Reklama

Przygotowanie: Dynię pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i tymiankiem. Skrop olejem. Piecz do miękkości w 180°C.

Kurczaka umyj, pokrój w kostkę. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, pokrój na kawałki, paprykę w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę.

Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj mięso, przypraw, podduś. Wlej szklankę wody, wrzuć warzywa, ugotuj. Dodaj przyprawę do gulaszu, chili, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, paprykę i czosnek, podduś. Dodaj dynię, podduś. Przypraw solą i pieprzem. Posyp natką.

Czas przygotowania: 60 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 2,90 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:gulasz | olej | z

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● 10 podudzi kurczaka. Marynata: ● 75 ml oliwy ● sok z pomarańczy ● limonka ● cytryna ● kawałek korzenia imbiru ● świeża kolendra ● sól, pieprz. Salsa: ● 90 g ananasa z puszki ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.