Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Grillowana pierś kurczaka

Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka, 2 szklanki mleka, olej, 2 łyżki sosu sojowego, sól, 1-2 ząbki czosnku, pieprz, 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego, 1 średnia cukinia, zioła, 2 marchewki, pół puszki kukurydzy.

czas ok. 35 min; porcja – 220 kcal, cena 4,80 zł

Reklama

1 Piersi opłucz, podziel na cztery części. Pozbaw ewentualnych błonek lub kosteczek. Włóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

2 Wymieszaj sos sojowy, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz sos słodko-kwaśny. Mięso wyjmij z mleka, osusz. Posmaruj przygotowaną marynatą. Odstaw na około 30 minut.

3 Cukinię wyszoruj starannie, odetnij końcówki, pozostaw ze skórką. Pokrój w słupki. Tak samo posiekaj obrane i opłukane marchewki. Kukurydzę osącz z zalewy.

4 Rozgrzej patelnię grillową. Ułóż na niej piersi kurczaka. Smaż z dwóch stron po 5-8 minut. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć marchewkę, a po 3 minutach cukinię. Smaż 5 min. Dodaj kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj do mięsa, ozdób ziołami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 pałek kurczaka, po 2 duże czerwone i żółte cebule, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 szklanka białego wina, olej, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.