Reklama
  • Piątek, 22 stycznia 2016 (11:05)

    Gotujemy po syczuańsku

Geograficzna i klimatyczna różnorodność Chin sprzyjała rozwojowi wielu kuchni regionalnych. Najważniejsze to: pekińska, kantońska, szanghajska oraz najbardziej przyjazna wegetarianom i najostrzejsza (wpływy indyjskie!) syczuańska (seczuańska). Jej mieszkańcy słyną z upodobania do dań zaostrzanych wyjątkowo ostrą papryczką chili.

Reklama

Kurczak po syczuańsku: kur­czaka gotować ok. 15 minut w wodzie z łyżką miodu, anyżem gwiazdkowym, skórką suszonej mandarynki i szczyptą soli. Ostudzić, rozkroić i włożyć do lodówki na 20 minut.

Do posypania kurczaka: 2 łyżki soli i 1 łyżeczkę ziaren białego pieprzu uprażyć na sucho. Zmiażdżyć w moździerzu, wymieszać z przyprawą 5 smaków i mielonym białym pieprzem (po pół łyżeczki).

Rozgrzać w woku olej, włożyć połówkę kurczaka skórą w dół. Smażyć 6 minut, obrócić, smażyć 6 minut, pilnując, by cała skóra stykała się z olejem. Powtórzyć z drugą połówką. Osączyć. Skropić cytryną.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 duży sprawiony kurczak (ok. 1,80 kg), 20 dag wątróbek drobiowych, 20 dag pieczarek, 2 czerstwe małe kajzerki (razem ok. 10 dag), 280 ml mleka do namoczenia bułek, 2 jajka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.