Reklama
  • Wtorek, 9 lutego (08:05)

    Gotowane roladki drobiowe nadziewane serem i panierowane w natce

Składniki na 4 porcje: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 8 plastrów sera żółtego (najlepiej pikantnego, wyrazistego w smaku, np. ementalera), 4 plasterki masła 82 proc., 4 łyżki suszonej natki pietruszki, folia spożywa przyprawy: sól morska, mielony czarny pieprz.

1 Mięso oczyszczam z błonek. Myję pod strumieniem bieżącej zimnej wody, następnie dokładnie osuszam na papierowym ręczniku. Każdy filet przekrawam wzdłuż na pół, dzięki czemu otrzymuję 4 kotlety.

Reklama

Przykrywam je kawałkiem folii spożywczej i delikatnie rozbijam tłuczkiem. Posypuję z obu stron solą oraz mielonym pieprzem.

2 Na każdym kotlecie układam po 2 plasterki sera żółtego oraz kawałek masła. Boki mięsa nakładam na masło a następnie zwijam całość dość ciasno w rulon. Przygotowuję 4 kawałki folii spożywczej. Każdy posypuję natką pietruszki. Kładę na tym po jednej roladce i zawijam w folię jak cukierek.

3 W szerokim niskim garnku zagotowuję wodę. Wkładam roladki, przykrywam garnek i gotuję na średnim ogniu 10–15 min. Przed podaniem odwijam roladki z folii.

Martyna Kuźma z Węgrowa

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:martyna | ku | mi | roladki

Zobacz również

  • ● 150 g zielonej soczewicy ● 300 g mięsa z kurczaka ● 600 g ziemniaków ● czerwona papryka ● włoszczyzna ● masło ● olej ● duża cebula ● łyżeczka kuminu, sól, pieprz, listek laurowy, ziele... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.